N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter verduidelijkt: “We stellen ons ernstige vragen hoe het IVGM omspringt met geld van de belastingbetaler. De staatssecretaris beweert wel dat ze transparantie belangrijk vindt maar tot op heden blijven dat loze beloften. We vragen nu via een Voorstel van Resolutie dat het Rekenhof duidelijkheid schept en helder aangeeft wat er met publieke middelen gebeurt. Het Rekenhof is wat ons betreft hiervoor de aangewezen partner.”

Geen afdoende antwoorden

Eerder uitte het Rekenhof haar bedenkingen bij de financiële afwikkeling die het instituut hanteerde. Meer recent waren er enkele dossiers waarbij het IGVM betrokken was en in de media kwam. Leden van het instituut gaven in de pers hun visie over het optreden van het IGVM. In het verlengde daarvan werden er door pers en politici vragen gesteld over de totale kostprijs en de werking van het instituut. In de commissie wilde of kon bevoegd staatssecretaris Sarah Schlitz geen afdoende antwoorden geven.

Toch extra middelen

Het viel de N-VA op dat - ondanks de kritische vraagstelling van verschillende parlementsleden - de Vivaldi-partijen onomwonden en zonder enige schroom nog extra bijkomende middelen voor het instituut bepleitten. “De rol die het IGVM vervult, staat wat mij betreft niet ter discussie. Wél vragen we transparantie over het gebruik van de huidige toegewezen middelen; dit moet echt wel uitgeklaard worden voordat er nog maar gesproken kan worden van meer of minder budget,” vervolgt Depoorter. “Het gaat hier tenslotte om geld van de belastingbetaler.”