Vivaldi-regering smukt begroting op met Vlaams geld

Door Kathleen Depoorter op 13 mei 2022, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Federale begroting, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

Minister Frank Vandenbroucke heeft opnieuw een budgettaire bijdrage die voor Vlaanderen bedoeld was, ingeschreven in de federale begroting, zonder dat hij daarvoor het akkoord had. Het gaat over bijna 125 miljoen euro corona-gerelateerde uitgaven die door het RIZIV afgehandeld worden. “Dit getuigt van zeer weinig respect voor de deelstaten”, zegt Kamerlid Kathleen Depoorter, die de cijfers opvroeg bij de minister.

Financieel goochelwerk

“Hiermee smukt Vivaldi alweer haar eigen begroting op met voornamelijk Vlaams geld. Geld dat de federale regering nog niet eens heeft. Dit is niets meer dan financieel goochelwerk en een aanfluiting van goed beheer van belastinggeld,” reageert Depoorter schamper.

Coronagerelateerd

Het gaat om een bedrag van 123,9 miljoen euro dat de gemeenschappen moeten ophoesten. Waaronder testing kosten en diverse andere COVID-19-gerelateerde uitgaven die afgehandeld worden door het RIZIV. Eerder scheef minister Vandenbroucke ook al 527 miljoen euro aan ontvangsten in vanuit de gemeenschappen, even wel zonder het medeweten van de deelstatenregeringen. Dat verantwoordde hij dan weer met het COVAX-programma dat op conto van de federale overheid zou vallen in afwikkeling van de COVID-factuur.

Vlaming betaalt

“Is dit de nieuwe politieke cultuur die de Vivaldi-regering beloofde? Want het getuigt van bar weinig respect voor de deelstaten om de rekening te presenteren zonder enig overleg”, reageert Depoorter, ”Met deze regering heb je altijd één zekerheid. De Vlaamse belastingbetaler betaalt het gelag.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is