Slachtoffers medische ongevallen staan nog steeds in de kou

Door Kathleen Depoorter op 27 april 2022, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg
persoon met gekwetste arm vult papierwerk in

Het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) geeft advies over de aansprakelijkheid bij medische ongevallen, en voorziet schadevergoedingen bij medische ongevallen zonder aansprakelijkheid. Al in 2020 trok Kamerlid Kathleen Depoorter aan de alarmbel over de achterstand in dossiers bij het FMO. Vandaag blijkt uit haar onderzoek dat er nog geen beterschap in zicht is: de dossierbehandeling duurt gemiddeld meer dan drie jaar, het personeel vlucht weg en de interne deskundigheid is beperkt.

Corona geen excuus meer

Nadat vorig jaar een televisiereportage de lijdensweg van patiënten uitvoerig had belicht, richtte minister Vandenbroucke een taskforce op om het probleem aan te pakken. Toch blijven de problemen zich aanslepen. “Het FMO is in amper 30 procent van de dossiers overgegaan tot behandeling, maar toen ik vroeg naar hoeveel mensen effectief werden uitbetaald kreeg ik geen antwoord. We moeten vaststellen dat die taskforce die de minister in het leven riep niet of onvoldoende werkt”, aldus Depoorter. “Corona kan al lang niet meer als excuus worden ingeroepen.”

Voorstel van resolutie

Kathleen Depoorter diende destijds een voorstel van resolutie in om het FMO te hervormen, net om die achterstand aan te pakken. “Vandaag blijkt eens te meer dat zo’n hervorming meer dan nodig is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is