Paars-groen wil verplichte COVID-vaccinatie voor zorgpersoneel toch doordrukken

Door Kathleen Depoorter op 22 maart 2022, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

De commissie Volksgezondheid start de bespreking over de verplichte covid-vaccinatie voor zorgpersoneel, onder druk van minister Vandenbroucke. "Hiermee gooit hij alle bijdragen van de experts regelrecht de prullenmand in”, zegt Kamerlid Kathleen Depoorter. Ze verwijst onder meer naar de experts die in de vele hoorzittingen bijna unaniem tegen deze verplichting pleiten. Ook het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM) voegt zich nu bij dat ondertussen ontzagwekkende rijtje gezaghebbende experten en instituten.” Kathleen Depoorter waarschuwt voor de gevolgen van een mogelijke vaccinatieplicht. “De sector kan zich geen uitval veroorloven.”

Une bonne fausse idée

De vraag om een verplichte vaccinatie in de zorg kwam er toen er in volle deltagolf nog heel wat dodelijke slachtoffers vielen en ons zorgsysteem dreigde te kraken onder de druk. Dat zorgde voor heel wat zenuwachtigheid bij de meerderheidspartijen van de regering-De Croo. Het resultaat? Een reeks hoorzittingen waarbij zowel meerderheid als oppositie experts uitnodigden om zich uit te spreken over het nut, de rechtvaardiging, proportionaliteit en de wenselijkheid van een eventuele vaccinatieplicht. Zij bleken unaniem tegen. “Ons gevoel werd bevestigd: de vaccinatieplicht is ‘une fausse bonne idée’. Ik vraag me dan ook sterk af waarom minister Vandenbroucke er toch mee doorzet voor de zorg en zo het advies van al die experts in de prullenmand kiepert”, zegt Depoorter.

Buiten alle proportie

Ze waarschuwt dan ook voor de mogelijke gevolgen van een vaccinatieplicht voor zorgverstrekkers. “Al vanaf de start van de eerste gesprekken rond de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel in de zomer van 2021 heb ik  gewezen op het feit dat de sector in Vlaanderen zich geen uitval kan veroorloven. Om van de sectoren in Wallonië en Brussel nog maar te zwijgen. Die vormen wegens een falend sensibiliseringsbeleid van de regionale overheden overigens de voornaamste aanleiding voor dit ontwerp. Heel wat sprekers en organisaties hebben tijdens de hoorzittingen ook aangehaald dat direct overgaan tot ontslag buiten elke proportie is. Toch staat dit zo opnieuw letterlijk beschreven in de tekst van Vandenbroucke. Wil hij echt met de informatie die we nu hebben in één beweging al die handen weg van het bed halen en onze patiënten aan hun lot overlaten? Want er is nog heel wat uitgestelde zorg in te halen.”

Kathleen kijkt vooral naar de houding van de andere meerderheidspartijen. Die lijken het ontwerp vooral op de lange baan te willen schuiven om ongemakkelijke situaties binnen de regering te vermijden. “Maar onze zorgverstrekkers, die zich de afgelopen jaren kapot gewerkt hebben, verdienen nu eindelijk duidelijkheid”, besluit Depoorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is