N-VA wil hoorzitting over financiering Sociale Zekerheid na vernietigend rapport Rekenhof

Door Kathleen Depoorter op 9 november 2022
Kathleen Depoorter

Het blunderboek van het Rekenhof over de financiering van de Sociale Zekerheid vraagt om meer uitleg. De N-VA Kamerfractie vraagt dan ook naar een hoorzitting met het Rekenhof en het RIZIV in de commissie Volksgezondheid. "Het is essentieel dat we deze zware feiten grondig uitspitten. We hebben totaal geen controle op miljarden euro's door het ontbreken van cruciale jaarverslagen van het RIZIV. Dat is ontoelaatbaar", aldus Kamerlid Kathleen Depoorter.

Uit het rapport van het Rekenhof blijkt dat de RIZIV-jaarrekening sinds 2012 niet werd afgesloten. “Dat is compleet onverantwoordelijk. Doordat er geen neerlegging gebeurde kan er ook niet worden nagegaan welke belastingmiddelen waar en voor welke doelen worden vastgelegd”, zegt Depoorter. "Het RIZIV budget bedraagt tientallen miljarden euro’s. Dat zijn gigantische bedragen waar op dit moment geen grondige controle kan op uitgevoerd worden door het Rekenhof noch door het parlement. Dit is ronduit schandalig!"

Vivaldi strenger voor burgers

In de commissie Volksgezondheid eiste Depoorter dan ook een hoorzitting met het RIZIV en het Rekenhof. De commissie stemde in. “De burger heeft het recht om te weten wat er met zijn middelen gebeurt. Bovendien blijft het onaanvaardbaar dat Vivaldi strenger is voor burgers en zelfstandige ondernemingen dan voor zichzelf. Stel je voor je dat je belastingaangifte pas na vijf jaar indient", besluit Depoorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is