Drugtests in de hulppost

De Kamerleden stellen voor om in de hulpposten ook drugtesten te voorzien. Zo kan men vaststellen of een patiënt onder invloed is van verdovende middelen. “Niet alleen omdat dat essentieel is om te weten wanneer je een patiënt behandelt, maar ook om vaststellingen te doen wanneer iemand aangeeft dat hij of zij mogelijk het slachtoffer is van spiking”, legt Depoorter uit. Ook moeten zorgverleners op de hoogte blijven van nieuwe tendensen in roesmiddelen om jongeren te kunnen ondersteunen.

Betere risicoanalyses

Maar bij de organisatie van massa-evenementen gaat het uiteraard om meer dan druggebruik alleen. Ook in het geval van rampen moet men snel kunnen handelen. “Daarom stellen wij voor dat urgentieartsen voortaan betrokken zullen worden in deze risico-inschatting. Op die manier kan men een plan voorleggen dat duidelijk aangeeft welke zorgverstrekkers van welke discipline aanwezig moeten zijn, rekening houdend met de capaciteit van de zorg”, legt Gijbels uit.

Hulpverleners nog sterker in hun schoenen zetten

De resolutie kwam tot stand in overleg met urgentieartsen in het werkveld en houdt rekening met de noden van zowel kleine als grote festivalorganisaties. “Via dit voorstel willen we de hulpverleners ter plaatse nóg sterker in hun schoenen zetten wanneer ze te maken krijgen met nieuwe tendensen die het festivalplezier vergallen”, besluiten Depoorter en Gijbels.

In het actualiteitenprogramma De Ochtend op Radio 1 lichtte Kathleen Depoorter de resolutie nader toe. Beluister hier het volledige interview met het Kamerlid (02:28).