N-VA eist onderzoekscommissie om inzage te hebben in alle Covid-documenten

Door Kathleen Depoorter, Frieda Gijbels op 18 september 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
dossiers (stockfoto)

De N-VA wil dat de bijzondere covid-commissie wordt omgevormd tot een echte onderzoekscommissie. Reden: het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) weigert vertrouwelijke documenten te overhandigen aan de covid-commissie. Bovendien gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op het laatste moment verstek. Kamerleden Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels willen volledige transparantie, zoals afgesproken bij de oprichting van de commissie.

Nood aan volledige transparantie

Vrijdag vonden de eerste hoorzitting plaats van de bijzonder covid-commissie. Spijtig genoeg gaf Dr. Hans Kluge, Regionaal directeur Europa van de WGO, op het laatste moment verstek. Daarnaast bleek eerder uit een artikel in Knack dat het FAGG geen vertrouwelijke documenten wil overhandigen aan de bijzondere commissie. Voor Kamerleden Gijbels en Depoorter is het essentieel dat alle betrokken instanties naar het parlement komen en elk document onderzocht kan worden. “We vrezen dat verschillende instanties niet de transparantie willen geven die nodig is om het optreden van de overheid in deze crisis te onderzoeken. Daarom is nu het moment aangebroken om van deze bijzondere commissie om te vormen naar een echte onderzoekscommissie.”

Onderzoekscommissie is de beste formule

Die mogelijkheid tot omvorming was trouwens de afspraak bij de oprichting van de commissie. Als de commissie moeilijkheden zou ondervinden bij de uitvoering van haar opdrachten, haar werkzaamheden te allen tijde voortgezet worden door een parlementaire onderzoekscommissie. Ahmed Laaouej, fractieleider van de PS, sprak in dit geval zelfs van een quasi-automatisme. Ook Kamerlid Calvo verklaarde letterlijk dat wat Groen betreft een onderzoekscommissie de beste formule is.

Burgers hebben recht om te weten

Volgens Frieda Gijbels hebben de burgers het recht om te weten wie allemaal aan de knoppen zit tijdens deze crisis. “We vragen al maanden om inzage in de interne werking van de regering. Waarom werden bepaalde firma’s ingeschakeld en andere niet? Wie zit er allemaal in de talloze expertengroepen en taskforces? De ministers hebben ondanks hun verantwoordelijkheid tegenover het parlement deze info nooit willen vrijgeven.”

“Moest het effectief blijken dat federale administraties weigeren vertrouwelijke documenten over te maken aan het parlement en dat organisaties zoals de WGO weigeren zich te verantwoorden, is een omvorming tot onderzoekscommissie, zoals overeengekomen tijdens de oprichting onvermijdelijk”, besluit Kathleen Depoorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is