Herinnert u zich nog de vervallen mondmaskers? Ook deze narcotica maakten deel uit van dezelfde strategische stock. Kamerlid Depoorter hekelt dan ook de nonchalance waarmee de administratie van minister Vandenbroucke (Vooruit) opnieuw omgesprongen is met het beheer van de strategische voorraden.

Belangrijkste aanbevelingen genegeerd

Nochtans was een goed beheer van geneesmiddelen en het roteren van de strategische stock een van de belangrijkste aanbevelingen van de Bijzondere COVID-commissie om verspilling van overheidsmiddelen tegen te gaan en een modern stockbeheer in te voeren.  “Nadat er miljoenen mondmaskers vernietigd moesten worden te midden van een pandemie, was het parlement het nochtans unaniem eens: de strategische stock moest roterend worden ingericht.”

Geneesmiddelen nog nuttig voor ziekenhuizen

Dat wil zeggen dat de voorraden geneesmiddelen en medische hulpmiddelen van de overheid, voor gezondheidscrisissen zoals de covidcrisis, die dreigen te vervallen, tijdig doorgeschoven moeten worden naar de zorginstellingen en ziekenhuizen, zodat die ze nog zoveel mogelijk kunnen gebruiken. Een praktijk die bij bedrijven en logistieke distributeurs overigens al lang ingeburgerd is.

Vernietigd

Opmerkelijk is trouwens dat het gaat om zeer courante verdovende middelen zoals morfine en fentanyl die in zowat elk ziekenhuis gebruikt hadden kunnen worden. “Nu dienen de producten echter vernietigd te worden zonder dat dit voor de zorg van patiënten kon worden ingezet”, zegt Depoorter. Ondanks herhaaldelijke vragen van het Kamerlid om rotatie als principe in te voeren.

Zoveelste inschattingsfout

Dit is de zoveelste inschattingsfout van minister Vandenbroucke. “En wie betaalt het gelag? De belastingbetaler. Daarom hamer ik al jaren op een doorlichting van de FOD Volksgezondheid.”