Kathleen Depoorter vraagt onderzoek naar mogelijk kankerverwekkende paracetamol

Door Kathleen Depoorter op 10 juli 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen
paracetamol

“Paracetamol is een geneesmiddel dat bijna iedereen gebruikt, we kunnen ons geen enkel risico veroorloven.” Kamerlid Kathleen Depoorter roept federaal minister van Volksgezondheid De Block op om snel onderzoek te doen naar mogelijk kankerverwekkende paracetamol in België. Aanleiding is de ontdekking in Nederland van een kankerverwekkende stof in paracetamol van Chinese makelij.

De grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, verkoopt paracetamol die vervuild is met 4-chlooraniline, afgekort PCA. Die stof kan levertumoren veroorzaken bij proefdieren door aantasting van het genetisch materiaal.

Van Chinese producent naar Nederlandse winkels

De fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse NRC en tv-programma Zembla. NRC en Zembla lieten monsters van drie door Anqiu Lu’an geproduceerde partijen van de pijnstiller en koortsremmer analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland.

36 miljoen vervuilde pillen

De Nederlandse journalisten legden hun bevindingen ook voor aan hoogleraar Jan Tytgat (KU Leuven), die de toezichthoudende instanties oproept de vervuilde partijen te traceren en uit de markt te nemen. De drie vervuilde partijen zijn in het voorjaar van 2019 gemaakt, en goed voor zo’n 36 miljoen pillen. Waar ter wereld de vervuilde paracetamol is beland, is niet bekend.

Vervuilde paracetamol in België?

Kamerlid Kathleen Depoorter dringt bij minister De Block aan op snelle actie. “Paracetamol is een geneesmiddel dat bijna iedereen gebruikt, we kunnen ons dan ook geen elke risico veroorloven. We moeten snel onderzoeken of er ook in dit land van de vervuilde paracetamol is beland en deze zo snel mogelijk uit de rekken halen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is