Kathleen Depoorter vraagt onderzoek naar export mondmaskers

Door Kathleen Depoorter op 4 mei 2020, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel, Coronacrisis
mondmasker moeder dochter

“Als het inderdaad klopt dat ons land in de maanden maart en april mondmaskers uitvoerde, dan is hier echt met levens gespeeld. De bevolking en het parlement hebben recht op absolute transparantie en duidelijkheid in deze saga.” Kamerlid Kathleen Depoorter stelt zich veel vragen bij een artikel in de krant De Tijd over de uitvoer van mondmaskers.

Zes ladingen per dag

De krant De Tijd schreef zaterdag dat België mondmaskers uitvoerde, onder meer naar Monaco. Nochtans geldt sinds 15 maart een Europees uitvoerverbod voor medische persoonlijke beschermingsmiddelen. Een lidstaat kan wel uitdrukkelijk toestemming tot export geven indien dat wenselijk is. Vanuit dit land zouden gemiddeld nog zes ladingen mondmaskers verzonden zijn. Als reden worden commerciële en contractuele verplichtingen, export binnen dezelfde organisatie en humanitaire hulp opgegeven, zo vernam De Tijd van de FOD Economie.

Zoveelste debacle

Kamerlid Kathleen Depoorter stelt zich bijzonder veel vragen bij dat nieuws. “Na het verliezen van ontzettend veel tijd door het onderschatten van de crisis, een saga van foute bestellingen en dubieuze leveranciers, het vernietigen en niet hernieuwen van de strategische stocks zou dat het zoveelste debacle zijn in het beheer van deze crisis. Op het moment dat onze zorgverstrekkers onbeschermd in de frontlinie stonden en de bestellingen voor ons land zelfs tegengehouden werden aan de grens van andere Europese lidstaten, toch nog de uitvoer van medisch beschermingsmateriaal vergunnen getuigt van ofwel een grote naïviteit ofwel van een gebrek aan verantwoordelijkheid. Dit moet absoluut onderzocht worden!”

Monaco deelt Belgische mondmaskers gratis uit

Kamerlid Depoorter komt woorden tekort om haar kwaadheid te uiten. “We hebben ondertussen vijf ministers bevoegd voor mondmaskers, maar onze zorgkundigen stonden onbeschermd in de frontlinie, dit terwijl in het mondaine Monaco gratis mondmaskers verspreid werden via ons land. Schandalig, nalatig … ik vind het juiste woord zelfs niet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is