Kathleen Depoorter maakt integriteit bindend voor ngo’s in de ontwikkelingssamenwerking

Door Kathleen Depoorter op 1 juli 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid
Vrouw houdt handen voor het gezicht

Ngo’s binnen de ontwikkelingssamenwerking moeten voortaan aan een bindend integriteitscharter tegen seksueel misbruik houden. Zoniet riskeren ze hun subsidies kwijt te spelen. De Kamer keurde een wetsvoorstel van Kathleen Depoorter daarover goed.

Kathleen Depoorter diende het wetsvoorstel eind vorig jaar in na de schandalen die bij Oxfam en Caritas aan het licht kwamen. Ze vond dat het bestaande integriteitscharter niet ver genoeg ging en wilde sancties kunnen opleggen. Haar voorstel krijgt nu de steun van de Kamer. 

Slachtoffers van seksueel misbruik beschermen

Het charter wordt voortaan bindend, legt Depoorter uit. “Het doel is niet subsidies af te pakken, maar om slachtoffers van seksueel misbruik te beschermen”, benadrukt Depoorter. Ze geeft het voorbeeld van een organisatie die een melding van overschrijdend gedrag krijgt, maar er niet mee aan de slag gaat. In dat geval kan de bevoegde minister een beoordeling maken op basis van de ernst van de inbreuk.

Linkse partijen stemmen tegen

Het geamendeerde wetsvoorstel voorziet ook in een jaarlijks voortgangsrapport en in de aanstelling van een preventieadviseur. Er komt ook een centraal, neutraal meldpunt. De tekst kreeg bij de stemming groen licht van N-VA, Open Vld, MR, CD&V en Vlaams Belang. Spijtig genoeg was er bij de linkse partijen geen steun om via het wetsvoorstel de strijd tegen seksueel misbruik binnen de ontwikkelingssamenwerking aan te pakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is