Kathleen Depoorter heeft ernstige vragen bij Europese deal rond coronavaccin

Door Kathleen Depoorter op 21 augustus 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Europees beleid, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

Kamerlid Kathleen Depoorter vraagt meer duidelijkheid over het Europese vaccinproject waar België mee instapt. “Het is goed dat dit land covidvaccins voor de bevolking bestelt. Maar het feit dat we ons vastklikken aan een Europees project zonder enige garantie dat het vaccin ook effectief voldoende voor onze burgers beschikbaar zal zijn en de bijzondere clausule waarin de firma vrijstelling vraagt voor aansprakelijkheid bij schadelijke bijwerkingen, roept vragen op.” 

Wereldwijd is tussen landen en regio’s een wedloop bezig om zich te verzekeren van de aanvoer van coronavaccins zodra die op de markt komen. De Europese Commissie sloot eerder deze zomer een akkoord met het Britse farmabedrijf AstraZeneca voor 300 miljoen dosissen van zijn vaccin. Het onderzoek naar dat vaccin, dat ontwikkeld werd aan de universiteit van Oxford, is een van de meest gevorderde projecten wereldwijd.

Miljoenen vaccins, maar met een addertje onder het gras

Bij ons onderzocht een adviescomité het vaccin en adviseert het om mee te stappen in het project. Zo hebben we ons eerste covidvaccin beet: miljoenen doses van het vaccin zullen gereserveerd worden voor dit land. Er zit niettemin een adder onder het gras, ontdekte Kathleen Depoorter. “De farmaceutische firma vraagt vrijstelling van aansprakelijkheid. Eenvoudig gezegd: als het vaccin na een paar jaar schadelijke bijwerkingen veroorzaakt, wil zij de schadevergoedingen niet betalen.”

Geen enkele garantie voor aantal beschikbare vaccins

Kamerlid Depoorter is bezorgd. “Het is goed dat onze regering eindelijk een werkgroep voor het covidvaccin heeft opgestart. Wat mij wel zorgen baart, is dat we ons opnieuw vastklikken aan de Europese Commissie zonder enige garantie op het aantal vaccins dat er voor ons land beschikbaar zal zijn. Bovendien hebben we op dit moment geen idee van de prijs en de toegankelijkheid voor onze patiënten.” 

Zorgwekkende clausule over aansprakelijkheid

Daarnaast is de clausule over de aansprakelijkheid heel bijzonder. Daarin vraagt de firma vrijstelling voor aansprakelijkheid bij schadelijke bijwerkingen. “Naar mijn mening holt Europa hier de Verenigde Staten na en riskeren we de kwaliteit van de wetenschappelijke controle te ondermijnen op die manier. We moeten streven naar een betaalbaar en betrouwbaar vaccin. Met halve deals zijn we niet vooruit geholpen.”

Tenslotte schept bijzondere aansprakelijkheidsclausule een belangrijk precedent voor de Europese markt. “Het risico op het vervagen van de wetenschappelijke precisie is daarbij volledig gedragen door de overheid, dat baart mij zorgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is