Kathleen Depoorter haalt slag thuis: geheime farmadeals worden transparanter

Door Kathleen Depoorter op 26 februari 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen
Kathleen Depoorter

Het wetsvoorstel voor meer transparantie over geheime farmadeals krijgt groen licht van de Raad van State. N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter is een van de indieners van het wetsvoorstel. “Wij zijn niet tegen geheime afspraken en we beseffen dat enige discretie nodig is, maar we moeten er op een of andere manier toch toezicht op kunnen hebben”, zei Depoorter in oktober over de farmadeals

Dure geneesmiddelen betaalbaar houden

Kamerlid Depoorter lanceerde het wetsvoorstel samen met sp.a nadat duidelijk werd dat al bijna 30 procent van de het geneesmiddelenbudget onder een geheim contract staat. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) nam de jongste ­jaren steeds vaker haar toevlucht tot geheime deals met de farma­bedrijven, weliswaar met de beste intenties, om dure geneesmiddelen op een ­betaalbare manier bij de patiënt te krijgen. 

Geheime deals in opspraak

De geheime deals kwamen vorig jaar in opspraak. Zo betaalt de sociale zekerheid een goedkoop geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, Avastin, níét terug, maar de veel duurdere variant Lucentis wél. Die situatie kost volgens Kathleen Depoorter onterecht een bom geld aan de sociale zekerheid.

Volgens het ­kabinet-De Block was er geen sprake van een meer­uitgave, omdat er in geheime ­onderhandelingen een stevige prijskorting werd bedongen. Alleen kon niemand die ­bewering van De Block verifiëren. Met een wetsvoorstel van N-VA en sp.a zou dat wel mogelijk worden.

Belangrijke doorbraak

De goedkeuring voor het wetsvoorstel van de Raad van State is een belangrijke doorbraak in het dossier van de geheime contracten. Het is de laatste inhoudelijke horde die het parlement nog moest nemen om het licht op groen te krijgen voor meer transparantie over de ­terugbetaling van dure, nieuwe geneesmiddelen. De ­regeling zal alleen gelden voor contracten die in de toekomst worden afgesloten en niet voor de lopende contracten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is