Iedereen kan zomaar botox kopen online

Door Frieda Gijbels, Kathleen Depoorter op 10 oktober 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen
Vrouw met spuit

Onze Kamerleden Frieda Gijbels en Kathleen Depoorter besloten naar aanleiding van Tegen elke prijs, de Pano-reportage over fillers en botox, de proef op de som te nemen. Ze gingen zelf na in hoeverre deze voorschriftplichtige producten beschikbaar zijn voor niet gemachtigde gebruikers. Wat blijkt? Botox en fillers zijn online beschikbaar en slechts enkele muisklikken verwijderd van uw brievenbus.

Ondermaatse controle

De Pano-reportage legde bloot dat het met de controle op de uitoefening van het medisch beroep droevig is gesteld. Zo bleek dat verscheidene beroepsgroepen die geen of beperkte medische bevoegdheden hebben, zoals schoonheidsspecialisten en verplegend personeel, geneesmiddelen toedienen onder het mom van cosmetische ingrepen.

Naam en adres volstaan

Maar hoe geraken zij aan die middelen? Kamerlid Frieda Gijbels besloot het zelf uit te testen: “Het is toch bizar dat niet-medische profielen blijkbaar zo gemakkelijk toegang krijgen tot voorschriftplichtige middelen zoals botox. Ik besloot daarom na te gaan of ik dat zelf eventueel kon bestellen. En het blijkt zeer gemakkelijk te gaan. Alles wat ik moest doen was naam en adres op een Oekraïense website ingeven, meer was er niet aan.”

Risico voor de gezondheid

Voor alle duidelijkheid: het is ronduit illegaal om op deze manier voorschriftplichtige geneesmiddelen online aan te schaffen. Bovendien is dat zonder risico, getuigt Kamerlid Kathleen Depoorter: “Door die illegaliteit is er geen zekerheid over de kwaliteit of samenstelling van het product. Dat brengt uiteraard gevaren met zich mee voor de cliënt: hij of zij is zich niet bewust van mogelijke gezondheidsrisico’s zoals vergiftiging of blijvend letsel.”

Waakzaamheid geboden

Voldoende reden om meer aandacht te geven aan dit soort praktijken, menen beide volksvertegenwoordigers. Het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) moet hier zijn rol spelen, vinden ze. “Ik ben blij dat de provinciale geneeskundige commissies en het parket al actie hebben ondernomen om op te treden tegen etablissementen die in overtreding zijn. De nodige waakzaamheid blijft geboden: het is niet omdat er nu wordt opgetreden, dat daarmee een structureel probleem van de baan is”, besluit Gijbels.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is