Geneesmiddelentekort: N-VA wil oplossing in belang van patiënt

Door Kathleen Depoorter op 30 juli 2019, over deze onderwerpen: Medicijnen
Geneesmiddelentekort

“Wij hebben van in het begin gewaarschuwd dat deze maatregel buitenproportioneel is en zijn doel voorbij schiet.” Kamerlid Kathleen Depoorter wil dat er snel werk wordt gemaakt van een evenwichtige oplossing voor het geneesmiddelentekort in België nu het Grondwettelijk Hof de wet van Maggie De Block heeft geschorst. “Onze eigen voorstellen liggen klaar, het parlement moet hier nu snel zijn verantwoordelijkheid nemen en onze voorstellen behandelen.”

Eenzijdig exportverbod

De N-VA was de enige partij die zich in maart bij de stemming van de ondertussen geschorste wet onthield. “Ook de geneesmiddelenfabrikanten kunnen zelf de oorzaak zijn geneesmiddelentekorten, maar zij werden in de wet van De Block volledig ongemoeid gelaten”, benadrukt Kamerlid Depoorter. “Een eenzijdig exportverbod was volgens ons disproportioneel en dreigde bovendien nog eens om zijn doel voorbij te schieten. Het Grondwettelijk Hof volgt ons daar nu in.”

Te kleine voorraden

Depoorter diende nog voor het parlementair reces voorstellen in waarbij het exportverbod een gerichtere invulling krijgt. “We willen geneesmiddelenfirma’s en de verdelers gelijk behandelen, de producenten moeten boetes kunnen opgelegd worden als zij bewust de markt afschermen door te kleine voorraden bij te houden of te veel te exporteren naar landen waar de winstmarges hoger liggen. Als blijkt dat er aanhoudende tekorten zijn, dan pas moet een exportverbod kunnen worden opgelegd, zowel aan de producenten als aan de verdelers”, zegt het Kamerlid.

Belangen van de patiënt

“Ik doe een oproep aan de collega’s om over partijgrenzen heen werk maken van een evenwichtige oplossing die in de eerste plaats de belangen van de patiënt behartigt, en niet de belangen van de geneesmiddelenfirma’s. Onze voorstellen liggen klaar in het parlement”, besluit Kathleen Depoorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is