
Geen blanco cheque
N-VA erkent dat het aanpakken van excessen in de gezondheidszorg nodig is, maar benadrukte altijd dat dit niet los kan staan van bredere hervormingen. Een verantwoorde aanpak van supplementen kan alleen slagen als ze hand in hand gaat met een hervorming van de ziekenhuisfinanciering en met een eerlijke herziening van de tarieven via de nomenclatuur. Die geïntegreerde aanpak was een harde eis van de N-VA en is nu verankerd in het akkoord.
De kaderwet van minister Vandenbroucke wordt herschreven, volgens een duidelijke timing. De drie grote luiken, de nomenclatuur, ziekenhuisfinanciering en supplementen, zullen tegelijk worden hervormd. Er komt ook overleg met de sector over de beperking van de ereloonsupplementen en komen er waar nodig overgangsperiodes. De sector krijgt tot midden 2027 de tijd. Indien er dan geen akkoord is, beslist de voltallige regering.
Ook de 25%-regel wordt afgeschaft, waardoor patiënten voortaan hetzelfde bedrag terugbetaald krijgen, ongeacht of ze een geconventioneerde of niet-geconventioneerde kinesist of andere zorgverstrekker raadplegen (tot nu toe kregen patiënten bij deze zorgverleners 25% minder terug als ze niet geconventioneerd waren). Dat is een goede zaak voor zowel de zorgverlener als de patiënt. De mogelijkheid tot partiële conventie blijft ook behouden. Bovendien worden de ziekenfondsen meer geresponsabiliseerd in het beheer van het gezondheidsbudget, oplopend tot 100 miljoen euro in 2029.
Gevochten voor respect voor de artsen
Kamerlid Frieda Gijbels is zelf parodontoloog en snapt de bezorgdheden van de artsen zeer goed. “Het is belangrijk voor ons dat de hervormingen in de gezondheidszorg geen blanco cheques zijn”, zegt Gijbels. “Van bij het begin hebben we gepleit voor geïntegreerde hervorming van de supplementen, de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur. Ook de sector zelf vroeg duidelijk om hervormingen in samenhang te bekijken. We hebben tot het allerlaatste moment de stem van de artsen laten horen, ook rechtstreeks aan de minister.”
“Hervormingen in de gezondheidszorg zijn noodzakelijk, maar wat de minister voorstelde was niet conform het Arizona-regeerakkoord”, vult Depoorter aan. “Hervormingen moeten de patiënt en zorgverlener ten goede komen. We zijn tevreden dat er nu ruimte is voor dialoog, ondernemerschap en het vrij beroep.”
De uiteindelijk hertekende kaderwet is een aanvaardbaar compromis waarin de stem van de zorgverstrekkers duidelijk opgenomen werd. Het akkoord garandeert daarnaast de start van de hervormingstrein die de regering-De Wever definitief in gang zet.