Bevries ontwikkelingssteun aan Niger

Door Kathleen Depoorter op 1 augustus 2023
Kathleen Depoorter

Minister Gennez maakte recent bekend dat de ontwikkelingssteun aan Niger voorlopig niet zal worden opgeschort. De Europese Unie heeft na de staatsgreep in Niger alle ontwikkelingssteun aan het land stopgezet. België blijft echter verder investeren. Kamerlid Kathleen Depoorter: “De regering maakte afspraken met een overheid die niet meer bestaat. Bovendien ligt door deze coup de Sahelstrategie van de federale regering in duigen. Verder ontwikkelingssteun geven is dus geen goed idee. Ik zal het dan ook niet nalaten om de minister hierover te ondervragen in het parlement.”

Zowel de Europese Unie als Frankrijk schorten alle financiële en militaire steun op. België schort alleen de militaire steun op. “Minister Gennez zegt dat ze de situatie op de voet volgt en dat ze alleen rechtstreeks steun geeft aan de ontwikkelingsprojecten en niet zozeer het regime. Maar klopt dat wel?”, vertelt Depoorter. “Want het is vooralsnog niet duidelijk of de lokale projecten goedkeuring krijgen van het nieuwe regime en of het geld in beslag kan worden genomen. Daarom is het van essentieel belang dat België zijn positie heroverweegt en zich aansluit bij internationale inspanningen om druk uit te oefenen op het nieuwe regime.”

Ondertussen is wel duidelijk dat het nieuwe regime de kant kiest van Rusland en alle banden met het westen wil verbreken. “Ik begrijp niet dat we na zo’n dreigende taal verder investeren”, zegt Depoorter. “Ze willen niet meer van ons weten, tenzij als het om het geld gaat. De keuze om alle ontwikkelingshulp tijdelijk stop te zetten tot er duidelijkheid is dan ook wel een no-brainer. Ik roep de minister dan ook om de ontwikkelingssteun aan Niger tijdelijk stop te zetten, totdat er duidelijkheid is over het nieuwe regime en het garanties geeft naar een doorstart van het democratisch systeem.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is