Dat de vaccinatiecampagne in dit land vlotter kan, is een ‘understatement’. Echter veel van deze vertragingen zijn te wijten aan de trage levering van de vaccins door bepaalde produceten. Een van de manieren om het tekort aan vaccins op te vangen is het gebruik van de zogenaamde ‘zero dead volume’ spuiten. Met deze spuiten lukt het beter om nauwkeurig de juiste dosis op te trekken uit de flacons, is er minder verlies en zijn er dus meer vaccinaties per flacon. Met zo’n spuit kunnen er bijvoorbeeld zeven dosissen in plaats van zes of vijf uit een flacon Pfizer getrokken worden.

Kathleen Depoorter erkent dat er vandaag voldoende ‘gewone spuiten’ zijn. “Maar ik moet er geen tekening bij maken dat we door consequenter ‘zero dead volume’ spuiten te gebruiken, we sneller kunnen vaccineren en sneller uit deze lockdown geraken.”

Minister Vandenbroucke: eerst nee, dan ja

De federale regering heeft een contract met leverancier VPex om tegen 15 april de nodige spuiten te leveren. Echter valt te betwijfelen dat deze firma de deadline zal halen gezien de wereldwijde vraag naar deze spuiten. Daarnaast bood Sgroup, dat deze spuiten maakt, om vier miljoen stuks van dezelfde soort spuiten te leveren, voorzien van eigen label. Echter verklaarde minister Vandenbroucke vorige week in de commissie Gezondheid aan Kamerlid Depoorter dat deze spuiten niet zouden voldoen aan de normen van het FAGG en dus niet zouden aangekocht worden. Om er een week later toch 400.000 van aan te kopen.

Grote vragen bij procedure

Onbegrijpelijk voor Kamerlid Depoorter. “Er is een wereldwijd tekort aan deze spuiten. Als er dan een aanbod is om er vier miljoen te kopen is, moeten we dat grijpen. Nu wordt dit aanbod door minister Vandenbroucke en het FAGG genegeerd zonder bijkomende argumentatie en zonder testrapport waaruit blijkt dat deze spuiten niet zouden voldoen. Het feit dat er een week later toch 400.000 worden aangekocht, maken de vragen bij deze procedure alleen maar groter.”

“Deze spuiten zijn op de merknaam na identiek aan diegenen die de federale regering heeft besteld, maar zouden niet voldoen. Het FAGG en minister Vandenbroucke moeten hier dringend meer transparantie in geven”, besluit Depoorter.