Opgepast voor foute raad van online apotheken

Door Kathleen Depoorter op 18 januari 2020, over deze onderwerpen: Apothekers, Gezondheidszorg

“Sommige online apotheken laten 19-jarigen met bijvoorbeeld een opleiding toerisme advies geven over geneesmiddelen.” N-VA eist daarom strengere controles, zodat online apotheken die mikken op Belgische klanten maar opereren van net over de grens, ook voldoen aan onze wetgeving. En die wet zegt dat apotheekassistenten verplicht een tweejarige opleiding moeten volgen. In ons land mogen enkel apothekers en apotheekassistenten mensen adviseren over de geneesmiddelen die ze in de apotheek willen kopen. Maar ook online apotheken bieden hun klanten volop advies over de geneesmiddelen die ze verkopen. Door een chatfunctie kunnen klanten van de online apotheek bijvoorbeeld info vragen aan een medewerker.

“Volgens de wet moeten die 'chattende' medewerkers ofwel apothekers of opgeleide apotheekassistenten zijn, omdat in België voor online apotheken exact dezelfde regels gelden als voor fysieke apotheken”, zegt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. De praktijk blijkt anders. Depoorter ontdekte dat ze bij een online apotheek die zich “dé online farmasite voor België noemt” - maar die wel in Nederland gevestigd is - advies kreeg van een “19-jarige die een opleiding toerisme had gevolgd. We kregen bovendien weinig steekhoudende antwoorden op onze vragen over heel courante geneesmiddelen.” N-VA dringt bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan op veel strengere controles op die online apotheken die zich van over de grens heel duidelijk op Belgische klanten richten. “Hun praktijken zijn potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.”

Niet bevoegd over de grens

Ook de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) spreekt van “onaanvaardbare praktijken”. “De wet is duidelijk: wie geneesmiddelen aflevert aan Belgische patiënten op Belgisch grondgebied móét de Belgische wet naleven, ook wanneer de apotheek zich net over de grens heeft gevestigd”, zegt APB-woordvoerder Lieven Zwaenepoel. “We stellen vast dat de autoriteiten niet in staat zijn deze regels effectief af te dwingen.”

De apothekersbond heeft eveneens weet van online apotheken die met hun adviezen uit de bocht gaan. “Zoals het leveren van een courant geneesmiddel aan een zwangere vrouw, terwijl nét zwangere vrouwen dit onder geen beding mogen innemen.” Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) toonde zich in de Kamer al even verontwaardigd over de praktijken van sommige online apotheken. Ze wil nu bekijken wat er mogelijk is, hoewel ze toegeeft dat de federale inspectiediensten vandaag geen bevoegdheid hebben over de grens.

 

Machteloos is de overheid echter niet. De Block roept alvast de Vlaamse overheid op om de reclame van sommige online apotheken op Vlaamse tv-zenders aan te pakken, wegens potentieel “misleidend en gevaarlijk”.

Het Nieuwsblad - 18 Jan. 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is