GSK stopt productie van meest gebruikt antibioticum ter wereld

Door Kathleen Depoorter op 22 januari 2020, over deze onderwerpen: Apothekers, Geneesmiddelen tekorten, Gezondheidszorg

De Britse geneesmiddelenproducent GlaxoSmithKline zet een punt achter de productie van zijn populaire antibioticum Clamoxyl IV.

Tegen eind 2021 stopt GSK de productie van zijn antibioticum Clamoxyl IV. Dat meldde het bedrijf aan de Belgische apothekers.

Het geneesmiddel - de werkzame stof is Amoxicillin, het meest gebruikte antibioticum ter wereld - kwam vorige zomer in het nieuws omdat het door een stockprobleem maanden niet beschikbaar was. Dat lag volgens GSK aan een tekort aan grondstoffen. Daarnaast was tot eind 2017 een geneesmiddel van een ander bedrijf op de markt dat als alternatief kon dienen. Dat medicijn is evenwel van de markt verdwenen, waardoor de vraag naar Clamoxyl IV fors is toegenomen.

Het tekort was niet alleen in België merkbaar, maar ook in andere landen. Patiënten in ons land krijgen een behandeling met Clamoxyl IV volledig terugbetaald.

Vorige week meldde GSK aan de Belgische apothekers dat Clamoxyl IV opnieuw beschikbaar is. Maar tegelijk kondigt GSK aan dat het de productie van het intraveneus toegediende middel tegen eind 2021 geleidelijk van alle markten haalt. Waarom het dat doet, is voorlopig onduidelijk.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is op de hoogte. 'Ik betreur dat GSK van plan is de productie stop te zetten. Mijn administratie werkt naarstig aan een oplossing. De patiënten hoeven zich dus niet nodeloos zorgen te maken.'

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van antibiotica voor ziekenhuizen. Sofie Merckx (PVDA) omschrijft de situatie als 'bijzonder problematisch'.

Merckx benadrukt dat Clamoxyl IV de aangewezen behandeling is voor een reeks levensbedreigende aandoeningen, waaronder endocarditis (een ontsteking van de binnenkant van de hartspier en de hartkleppen), meningitis (hersenvliesontsteking) en sepsis bij kinderen (een veralgemeende ontsteking met shock). Ze vindt het 'niet normaal' dat GSK eenzijdig beslist de productie van een levensnoodzakelijk antibioticum stop te zetten.

Merckx verwijst naar de winsten die het bedrijf in 2018 opstreek. 'Farmabedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Winstbejag mag niet voorgaan op de gezondheid van de patiënten', zegt de PVDA'ster. GSK boekte in 2018 30,82 miljard pond omzet (36,24 miljard euro) en 5,48 miljard pond operationele winst. BELGA

De Tijd - 22 Jan. 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is