Farmareus GSK stopt productie meestgebruikte antibioticum ter wereld

Door Kathleen Depoorter op 21 januari 2020, over deze onderwerpen: Apothekers, Geneesmiddelen tekorten, Gezondheidszorg

De Engelse geneesmiddelenproducent GlaxoSmithKline zet een punt achter de productie van zijn populaire antibioticum Clamoxyl IV. GSK stopt tegen eind 2021 de productie van het antibioticum Clamoxyl IV, heeft het bedrijf gemeld aan de Belgische apothekers. Het geneesmiddel - werkzame stof is Amoxicillin, het meest gebruikte antibioticum ter wereld - kwam afgelopen zomer in het nieuws omdat het door een stockprobleem maandenlang niet beschikbaar was. Dat lag volgens GSK aan een tekort aan grondstoffen. Farmabedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Winstbejag mag niet voorgaan op de gezondheid van de patiënten.

 

Vorige week meldde GSK aan de apothekers dat Clamoxyl IV opnieuw beschikbaar is. Maar tegelijk kondigt GSK aan dat het de productie van het intraveneus toegediende middel tegen eind 2021 geleidelijk weghaalt van alle markten. Waarom het dat doet, blijft voorlopig onduidelijk.

Beschikbaarheid

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van antibiotica voor ziekenhuizen en Sofie Merckx (PVDA) noemt de situatie 'bijzonder problematisch'. Merckx benadrukt dat Clamoxyl IV het de eerst aangewezen behandeling is voor een reeks levensbedreigende aandoeningen, zoals endocarditis (een ontsteking van de binnenkant van de hartspier en de hartkleppen), meningitis (hersenvliesontsteking) of sepsis bij kinderen (een veralgemeende ontsteking met shock). Ze vindt het 'niet normaal dat GSK eenzijdig beslist om de productie van een levensnoodzakelijk antibioticum stop te zetten'.

Winst

Merckx verwijst naar de winsten die het bedrijf in 2018 heeft opgestreken. 'Farmabedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Winstbejag mag niet voorgaan op de gezondheid van de patiënten', aldus de PVDA'ster. GSK haalde in 2018 een omzet van 30,82 miljard pond (36,24 miljard euro) met een operationele winst van 5,48 miljard pond (6,44 miljard euro).

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is op de hoogte. 'Ik betreur dat GSK van plan is de productie stop te zetten. Mijn administratie werken naarstig aan een oplossing. De patiënten hoeven zich dus niet nodeloos zorgen te maken', zegt De Block.

De Tijd - 21 Jan. 2020

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is